JOLEIN MELIS
NL EN
Het Dakplan: 
information design
 Afstudeeropdracht: eigen project

Nederland kan iedere dag overstromen. 5% van de Nederlanders heeft hiervoor een noodpakket in huis terwijl meer dan 50% in een risicogebied woont. Wat is een geschikte nooduitgang voor als de dijken breken? Aangezien dakpannen het meest gebruikte materiaal voor dakbedekking is in Nederland, kan ik voorzichtig concluderen dat er meer mensen zijn voorzien van dakpannen dan van een noodpakket. Geen gekke vergelijking wanneer je een dakpan kan ombouwen tot reddingsmiddel. Hoewel het Dakplan het reddingsmiddel is, is de geruststelling die het uitdraagt het belangrijkste. Het gevoel dat mensen een ramp kunnen overleven maar vooral de geruststelling waardoor mensen niet in paniek raken, omdat zij dan niet meer in staat zijn om rationeel te denken. 
Het Dakplan is een modulaire set identieke, holle, plastic dakpannen die je in elkaar kan schuiven tot drijvend vlot. Met een drijfvermogen van 5kg per stuk, kan iedereen zijn eigen drijfbare gewicht samenstellen.

Ik kan stellen dat het Dakplan zowel fysiek als mentaal dient als nooduitgang: een waarschuwing voor mogelijk gevaar, een motivatietechniek om slachtoffers op de meest veilige schuilplek te krijgen en een mogelijk reddingsmiddel om de ramp te overleven. 

lasercut, keramiek, matrijs, kunststof
Foto 1 door Daniek van de Ven
 een nooduitgang voor als de dijken breken
index